136 míst a stovky stromů i dobrovolníků, tak vypadala letošní Výstava na stromech.🌳 Děkujeme všem, kteří jste nám pomohli proměnit vaše parky a náměstí ve venkovní galerie. 💙
… Zobrazit víceZobrazit méně
Připojte se už tento čtvrtek k inspirativnímu webináři s Daniel Pražák a poslechněte si zážitky se setkání s lidmi, kteří pěstují v Ghaně banány a kakao.
📅 13. 11. od 16:00
💬 Možnost pokládat dotazy přes chat
🎟️ Registrace zdarma
👩🏫 Vhodné pro učitele i širokou veřejnost
👉 Více informací a registrace: events.teams.microsoft.com/event/54611114-e473-4d5b-8921-3839ddf6315a@4d84e513-c51f-442a-b2ec-4e4…
… Zobrazit víceZobrazit méně
V Týdeník Respekt najdete nový článek o průkopnících výroby čokolády v Ghaně, který vznikl v rámci naší říjnové cesty. 🍫 Přečtěte si, jak funguje obchodní model s kakaem, jehož kořeny sahají až do dob kolonialismu, a proč místní čokoláda stojí v ghanských obchodech stejně jako ta dovezená z Evropy.🍫 Sedmdesát procent světového kakaa se pěstuje v západní Africe, ale jen jedno procento čokolády se vyrobí tam, kde kakaové boby skutečně rostou. Většinu zisku si tak mezi sebou rozdělují evropští a američtí výrobci. Ghanská čokoládovna Fairafric se to snaží změnit. Vyrábí tabulky přímo na místě a na obal s hrdostí napíší Made in Ghana.
Smyslem je „dekolonizace čokolády“. Fairafric chce prolomit model, který se zrodil ještě v koloniálních časech, kdy Afrika dodává suroviny, zatímco zpracování a zisk zůstávají v Evropě.
Továrna zaměstnává téměř tři sta lidí, platí několikanásobek minimální mzdy a využívá místní dodavatele i solární energii. Každá tabulka tak přináší do ghanské ekonomiky několikanásobně víc než prodej samotných kakaových bobů.
🔗Celou reportáž Tomáše Lindnera si přečtěte na webu respekt.cz – rspkt.cz/300009268
… Zobrazit víceZobrazit méně